De Nieuwe Denktank


Voor Ons Magazine van KBO-Brabant schreef ik een artikel over de Nieuwe Denktank, een instituut die het debat wil terugbrengen naar het politieke midden. ‘We merken dat de samenleving op veel punten is vastgelopen: van woningnood tot energie. Er zijn komende winter 1,2 miljoen huishoudens die het zich niet kunnen veroorloven om de thermostaat hoger te zetten. Maar helaas is er ook sprake van ideeënarmoede; en dat terwijl problemen als een sneltrein op ons af komen. Daarom is er dringend alternatief beleid nodig’, aldus secretaris Henriëtte van Hedel.

De Nieuwe Denktank

Pensioenen, stikstof, energie, koopkracht, wonen en de zorg. Dat zijn grote maatschappelijke vraagstukken, waar zowel KBO-Brabant als De Nieuwe Denktank zich ernstige zorgen over maken. Want deze onderwerpen komen nauwelijks ter sprake in het democratisch debat. En wie niet meepraat of meebeslist, ziet zijn belangen vaak niet goed behartigd. Tijd voor verandering!

Henriëtte van Hedel, Els Aarts, Maarten van den Tillaart en Thom Broersen van De Nieuwe Denktank zijn afgelopen juli voor een rondetafelgesprek naar het kantoor van KBO-Brabant in ’s-Hertogenbosch afgereisd. Niet alleen om hun zorgen te delen over de toestand van het land, maar vooral om het gesprek aan te gaan over mogelijke oplossingen. ‘We merken dat de samenleving op veel punten is vastgelopen: van woningnood tot energie. Er zijn komende winter 1,2 miljoen huishoudens die het zich niet kunnen veroorloven om de thermostaat hoger te zetten. Maar helaas is er ook sprake van ideeënarmoede; en dat terwijl problemen als een sneltrein op ons af komen. Daarom is er dringend alternatief beleid nodig’, stelt secretaris Van Hedel.

Bruikbare plannen

De Nieuwe Denktank is in juni dit jaar opgericht en komt voort uit de Stichting Sociale Christendemocratie. Hierin zitten onder meer geestverwanten die zich in het gedachtegoed van Pieter Omtzigt herkennen. Van den Tillaart licht toe: ‘Binnen onze denktank willen we zelf oplossingen zoeken en aandragen voor dringende maatschappelijke problemen. Samen met deskundigen en betrokken burgers analyseren we de uitdagingen van onze tijd. Goede ideeën vertalen we naar bruikbare politieke plannen. Daarbij laten we ons niet meevoeren door de waan van de dag; we kijken verder dan de eerstvolgende politieke peiling.’ 

Lees het hele artikel hier!